Radioposusje
- 30.05.2020.

Nakon gotovo dva desetljeća, Hrvatska ove godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kako je to radila i u prvom desetljeću svog postojanja.

Proslavit će ga na 30. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora, prisjećajući se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Na današnji dan 1990. godine, nakon održanih prvih višestranačkih parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj u travnju iste godine, sastali su se novoizabrani zastupnici na konstitutivnoj sjednici prvog višestranačkog Sabora. Za predsjednika novog sabora izabran je Žarko Domljan, a za potpredsjednike Ivica Percan, Stjepan Sulimanac i Vladimir Šeks. Upravo je novi Sabor bio taj koji je izabrao dr. Franju Tuđmana za predsjednika Predsjedništva Socijalističke Republike Hrvatske (kako se ta funkcija tada zvala). Pridjev “socijalistička” izbačen je iz imena Republike Hrvatske i iz imena Sabora u prosincu te godine. Sabornica je tog 30. svibnja bila pretijesna za sve zastupnike i goste.

Kako je SDP promijenio datum?

30. svibanj je državotvorni blagdan koji je najviše zaživio u hrvatskom narodu, a upravo ga je zbog toga SDP dolaskom na vlast i ukinuo, uz brojne druge državotvorne simbole kao Oltar domovine na Medvedgradu, počasna hrvatska garda pred Saborom, preimenovanja Hrvatskog državnog sabora u Hrvatski sabor itd.

Time je došlo do početka bitnog narušavanja proslave obilježavanja hrvatske državotvornosti i Domovinskog rata koje se tek posljednjih godina, blagdanima koje je narod „sam iznjedrio iz sebe“ kao što je proslava Oluje koju je narod inicirao u Čavoglavama i Kolone sjećanja u Vukovaru, vratila u javnost.

Datum konstituiranja prvog višestranačkog Sabora, kao glavne oznake državnosti, u Hrvatskoj se obilježavao kao Dan državnosti sve do 2001. Tada je, naime, vladajuća koalicija predvođena SDP-om na čelu s Ivicom Račanom Dan državnosti premjestila s 30. svibnja na 25. lipnja, dan kada je 1991. Hrvatski sabor proglasio neovisnost, temeljem referendumske odluke hrvatskih građana.

Kako je HDZ vratio 30. svibanj kao Dan državnosti?

Iako su se sve vlasti od 2001., kada je tadašnja, lijeva koalicija na čelu sa SDP-om, ozbiljnije promijenila kalendar blagdana, trudile prikladno obilježiti te dane, oni među običnim građanima nikada nisu zaživjeli na način kao što je 90-ih godina bio slučaj sa Danom državnosti, 30. svibnja.

Upravo je to bio jedan od argumenata HDZ-ovoj većini da prošle godine, 14. studenog,  kod uređivanja novog kalendara blagdana, vrati Dan državnosti na 30. svibnja. Za takav prijedlog je glasovala većina zastupnika – ZA 77, šest suzdržanih, 27 PROTIV.

radioposusje.ba/narod.hr