Radioposusje
- 21.07.2018.

Ovoga je petka, 20. srpnja, HKUD Vrisak nastupilo na međunarodnoj smotri folklora „Stara je škrinja otvorena“ koju već 17. godina organizira KUD Branimir 888 iz Muća. Društvo je predstavljala skupina od 30-tak djece i mladih koji su izveli splet hercegovačkih kola. Oni su proteklih mjeseci vrijedno uvježbavali plesne korake i koreografiju koju je osmislila Petra Galić, a za svoj nastup nagrađeni su velikim pljeskom podrške.

Inače program smotre podijeljen je u dva dana, a voditeljska uloga dodijeljena je Denisu Šabiću. Prvoga dana nastupile su dječje skupine13 društava iz Hrvatske i BiH.  Program je započeo mimohodom društava, a potom su glazbenici svih društava zajedno stupili na pozornicu i odsvirali Lijepu našu, tako skladno da je odmah bilo jasno o kakvim se virtuozima radi. Drugi dan je rezerviran za nastupe folklornih ansambala. Tako će danas 21. srpnja pored domaćina nastupiti društva iz Makedonije (Bitola), Hrvatske (Split, Lipovac), Češke (Telč), BiH (Gračac), Rusije (Moskva) i Slovačke (Sabinov). Program počinje u 20 sati.

Organizacija je zahtjevna, ali organizatori ističu kako u svemu imaju veliku podršku općine,  Splitsko-dalmatinske županije i ministarstva kulture te brojnih sponzora, na čemu im od srca zahvaljuju, kazao je Ante Vlajčević, predsjednik društva, koje ove godine obilježava i 20. obljetnicu osnutka. Zahvalio je i svim društvima koji svojim nastupima nastoje pokazati kakvo bogatstvo krije stara škrinja, a time i čuvaju našu  bogatu kulturnu baštinu. Ne možemo ne spomenuti kako je riječ o posuškom zetu, koji je tek od nedavno  imenovan na dužnost predsjednika. Također valja reći kako se u ovom kraju čuva  dragocjeno blago naše povijesti, mjesto, koje broji oko  4 000 stanovnika, poznato je po brojnim arheološkim i paleontološkim nalazima, a društvo je ime dobilo po hrvatskom knezu Branimiru koji je daleke 888. godine u Muću sagradio crkvu.  

Zajedno sa starijim članovima i roditeljima skupina Vriska brojila je 40 putnika za Muć. Predsjednica Vriska Dijana Galić zahvalila je domaćinima na gostoprimstvu, svima koji su pomogli u pripremi odlaska na smotru kao i načelniku Posušja Branku Bagi koji je osigurao prijevoz te najavila kako se pripremaju za nastup za Dan domovinske zahvalnosti što se u Viru obilježava 4. i  5. kolovoza u organizaciji MZ Vir, a u planu je i skromna proslava u povodu prvog rođendana društva. Vrisak je osnovan 28. kolovoza 2017. Za nepunu godinu dana postojanja uz silan trud i zalaganje uprave uspjelo se nabaviti doista veliki dio odjevnih predmeta za članove, što je za sada primarna zadaća. Krenulo se u izradu nošnji, u što su uključeni i članovi društva kroz radionicu, koja se održava u središnjoj školi u Viru, gdje vezu ukrase za haljine i košulje. No, za nastup su jedan dio opreme posudili od posuškog društva, dok je jedan dio nošnji nabavljan od mještana. Nažalost,  malo je toga sačuvano. A kako je izrada nošnji skupa, jer se jako teško nabavljaju materijali od kojih se izrađuje, sva naša društva imaju velikih poteškoća s opremanjem.

Sama smotra i ovoga je puta pokazala koliko smo kao narod bogati tradicijom, koju smo dužni njegovati zbog naših pradjedova i naraštaja koji dolaze.