Radioposusje
- 16.10.2020.

Ove jeseni se obilježava 10 godina od osnutka Hrvatskog cheerleading kluba Posušje. Klub je u ovih 10 godina postigao puno sportskih rezultata te promovirao Posušje na raznim međunarodnim i lokalnim natjecanjima. Kroz klub su prošle mnoge generacije talentiranih cheerleadersica koje su ostavile svoj trag.

HCK Posušje od ove sezone ima i novu trenericu. Budući da je do sada klub surađivao s Cheerleading klubom Noa iz Splita, zbog pandemije se moralo prilagoditi novonastaloj situaciji, stoga nova trenerica dolazi s naših prostora.  Megi Kunštek iz Mostara bavi se plesom od malih nogu.  Trenirala je jazz dance, mtv dance, latino dance, te američke plesove. Okušala se i kao predvodnica u Mostarskim mažoretkinjama, a u zadnje vrijeme radila je  i kao koreograf i trener u plesnom klubu STUDIO POKRET. Osnivačica je i cheerleading kluba u Grudama, gdje je ujedno bila trener i u vrtiću. Trenutno radi kao pilates treneru Čitluku i trener HCK Posušja.

HCK Posušje napominje još jednom da su upisi u klub otvoreni do kraja mjeseca.

Što je cheerleading?

Cheerleading nije samo skandiranje, odnosno navijanje za sportske timove, nadograđen je mnoštvom elemenata iz  ritmičke gimnastike, akrobatike i ostalih plesnih struktura. Elementi koji se izvode na cheerleading natjecanjima toliko su zahtjevni da je cheerleading proglašen ekstremnim sportom.

To je kombinacija plesa i gimnastičkih elemenata s raznim skokovima, dizanjima i piramidama. U nekim elementima djevojke lete i do deset metara u zrak. Ono što je najvažnije je da je cijeli tim uigran, a nije zanemariva ni fizička snaga kao i povjerenje članova tima.

Cheerleading   potječe iz SAD-a gdje je najpopularniji, a od prije nekoliko godina cheerleading je i olimpijski sport. U svijetu brojnost članova i zanimanje za ovaj sport stalno raste. Dijeli se na dvije discipline: cheerleading (piramide i akrobatika) i cheerdance (ples s nizom stilova i tehničkih elemenata). Cheerleading kao sport ima brojne prednosti: aktivnost, vježba, gimnastika, razvijanje motoričkih vještina, pa i socijalizacija su samo neke od prednosti ovog sporta. O njegovoj popularnosti svjedoči nam i sve  veći broj djece i mladih koji se žele baviti ovom vrlo atraktivnom kombinacijom plesa i gimnastičkih elemenata s raznim skokovima, dizanjima i gradnjom piramida.

radioposusje.ba