Radioposusje
- 22.05.2020.

Nakon reakcija hrvatske javnosti zbog odluke da se u BiH legalno može ući sa bh. putovnicom, jučer je Vijeće ministara BiH nakon sjednice konačno pojasnilo usvojenu odluku.

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu. Odredbe o zabrani ulaska iz članka 2. ove odluke ne primjenjuju se na državljane Bosne i Hercegovine koje imaju dvojno državljanstvo te oni mogu ući u Bosnu i Hercegovinu s osobnom iskaznicom izdanom od nadležnog tijela Bosne i Hercegovine, bez obzira na način ulaska u drugu državu iz koje se vraćaju, stoji u odluci koja je objavljena već jučer. Budući da je navedeno da odluka stupa na snagu danom donošenje, već od danas možete preko granice bez straha od kazne.

Ostale odluke o ulasku u BiH

Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o dopunama Odluke o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu čime se poslovnim ljudima omogućava ulazak u BiH, kao i obiteljima umrlih radi prisustva ukopu, uz ispunjavanje određenih uvjeta.

Odlukom se omogućavaju ulazak i boravak strancu koji u Bosnu i Hercegovinu ulazi zbog poslovnih obaveza, pod uvjetom da posjeduje pozivno pismo pravne osobe iz Bosne i Hercegovine koje ga angažira u BiH i potvrdu o negativnom testu na virus SARS-COB-2 ovlaštenog laboratorija, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska.

Istovremeno je omogućen boravak u Bosni i Hercegovini strancima, članovima uže obitelji (bračni partner, roditelji, djeca, braća i sestre) umrle osobe radi prisustva njenom ukopu, najviše 72 sata od trenutka ulaska u BiH, ne računajući eventualno razdoblje izolacije, pod uvjetom da posjeduju dokaze o smrti i srodstvu s umrlom osobom.

Radioposusje.ba/hms.ba

(foto: Vijeće ministara BiH)

Najnovije vijesti