Radioposusje
- 21.02.2020.

Federalni zavod za zapošljavanje je predstavio dva programa zapošljavanja za 2020. godinu koja su od danas dostupna na internetskim stranicama Federalnog zavoda za zapošljavanje. Riječ o Programu sufinanciranja zapošljavanja te o Programu sufinanciranja samozapošljavanja Start Up s nizom već poznatih, ali i novih mjera koja će biti dostupna u petak 28. veljače.

Prema riječima ravnateljice Federalnog zavoda za zapošljavanje, Helene Lončar, Zavod već nekoliko godina plasira sredstva kroz ova dva spomenuta programa koji se pak svake godine nastoje osvježiti novim mjerama. Osim već poznatih mjera, ove godine postoji i nekoliko novina. „To su pomoć potrebnima. Ovu mjeru mogu koristiti one kategorije koji su u nekoj potrebi, bilo socijalnoj ili zdravstvenoj na način da se zapošljava osoba koja će toj osobi pomagati. Tu je i mjera za razvojačene branitelje, te još jedna mjera za mlade do 35 godinma koje imaju neko radno iskustvo. U programu sufinanciranja samozapošljavanja Start up imamo također imamo posebnu mjeru za razvojačane branitelje koji su se odlučili pokrenuti svoj posao“, kazala je ravnateljica Zavoda Helena Lončar o novim mjerama.

Ravnateljica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar kazala je za naš radio predstavljajući ovaj program kako je osigurano više sredstava nego je to bilo prošle godine. „Prošle godine smo u okviru zapošljavanju imali oko 45 milijuna maraka, ove godine taj iznos je povećan na nešto više od 51 milijun maraka, dok smo u programu Start up-a prošle godine imali oko 10 milijuna, a ove godine oko 14 milijuna maraka. Osigurano je  dakle negdje oko 66 milijuna maraka. S tim da je važno napomenuti da je povećan i iznos pojedine subvencije, oko 30 maraka po subvenciji“, kazala je ravnateljica zavoda Helena Lončar.

Javni poziv za sudjelovanje u oba programa bit će biti objavljeni 28. veljače na web portalu FZZZ, a već danas su dostupni tekstovi programa kako bi se potencijalni korisnici mogli informirati.

Javni poziv će se istovremeno objaviti u svim županijama, bit će otvoren tri radna dana, a prijave će se moći podnositi putem linka na web portalu FZZZ. „Mjera „Služba u suradnji s poslodavcima“ je jedina mjera koja ide preko ureda službi za zapošljavanje i nije dostupna na prijavama preko portala Federalnog zavoda za zapošljavanje. Ostale mjere će biti dostupne  u petak, 28. veljače na našem internetskom portalu točno u 8 sati ujutro“, kazala je za naš radio ravnateljica Zavoda Helena Lončar.

Kada je u pitanju dodjela sredstva, prema riječima ravnateljice Zavoda Helene Lončar, ove godine je napravljen značajan iskorak. „Poziv će trajati tri dana, a ne do utroška sredstava kako je to do sada bilo. Praksa je pokazala da u tom vremenu rezerviranja novca koji je kratko trajao, u ŽZH  bi npr. ta sredstva bila rezervuirana već za nekoliko minuta. Međutim, kod ugovaranja je dolazilo do značajnog odustajanja poslodavaca. Mi bi od rezerviranih sredstava utrošili oko 50 posto sredstava i onda bi čekali drugi poziv da ostala sredstva utrošimo. Sada će poziv biti otvoren tri dana, ali na način da oni koji prvi rezerviraju će biti prvi iznad crte i dobit će status da su na provjeri. Svi ostali koji su se prijavili nakon što su sredstva rezervirana će biti na listi čekanja. Sada smo skratili vrijeme i procedure za dogovaranje na nekih dvadeset dana. Ukoliko neki poslodavac odustane od prijavljenih sredstava, sredstva se spuštaju na one koji su na listi čekanja“, kazala je ravnateljica zavoda Helena Lončar. Ovakvim načinom raspodjele, sredstva će biti stalno na raspolaganju. „Naš cilj je da se sredstva efikasnije ugovorimo. Cilj je i da sredstva budu ugovorena u stopostotnom iznosu“, kazala je Lončar.

Programi su dostupni na sljedećim linkovima:
Program sufinansiranja zapošljavanja 2020 (PDF)
Program sufinansiranja samozapošljavanja - Start up 2020 (PDF)

Važno je registrirati se

Federalni zavod za zapošljavanje od 2020. godine uvodi novi sustav apliciranja na programe sufinanciranja zapošljavanja. U sklopu novog sustava, svaki poslodavac mora se prethodno registrirati na web portalu Federalnog zavoda za zapošljavanje. Ovo se odnosi kako na one poslodavce koji imaju namjeru sudjelovati u programima sufinanciranja zapošljavanja po prvi put, tako i na one koji su ranije već sudjelovali u programima.  Registracija poslodavcima olakšava i ubrzava sam postupak apliciranja za poticajna sredstva. Registrirati se možete putem web portala Federalnog zavoda za zapošljavanje klikom na opciju Registracija“ nakon čega se slijede upute, odnosno unose traženi podaci u odgovarajuća polja. Nakon unosa traženih podataka provjerava se valjanost istih, nakon čega se poslodavci, putem email-a, obavještavaju je li proces registracije uspješno završen.

Nakon uspješno obavljanje registracije, a po objavi Javnog poziva, poslodavac se putem korisničkog imena i lozinke, koje je sam odredio prilikom registracije, prijavljuje na web portal Federalnog zavoda za zapošljavanje, a zatim klikom na meni „Projekti“ pristupa dijelu gdje se omogućuje podnošenje prijave za sudjelovanje u programu sufinanciranja zapošljavanja.

Radioposusje.ba (foto: FENA)