Radioposusje
- 18.03.2019.

U sklopu XI. Festivala religiozne drame u ponedjeljak 18.3.2019. u kripti nove crkve u Posušju prikazan je Korak do Bosne u izvedbi Franjevačkih bogoslova iz Sarajeva. U predstavi je riječ o životu suvremenika našega fra Grge Martića, fra Ivana Franje Jukića koji se gorljivo borio za svoj vjernički narod. Korak do Bosne govori o Jukićevom životu u samostanu, njegovoj borbi za prosvjetiteljstvo te o sukobu s Omer- pašom Latasom. Jukić je bio narodni prosvjetitelj, volio je svoju domovinu, izgarao je za idejom o tiskanju i izdavanju knjiga kako bi svoj narod obrazovao. Boreći se za suradnju među ljudima, sagorio je u radu za opće dobro. Protjeran iz Bosne umire sam u izgnanstvu u Beču, na korak do Bosne, ne navršivši ni 39 godina života.

Predstava je premijerno izvedena na Svjetski dan teatra, 27.3. 2018. na Franjevačkoj teologiji Sarajevo. Režiju potpisuje Anela Križanac, a tekst je prema predlošku Ivana Lovrenovića dramatizirala Nada Đurevska.  U predstavi smo i gledali Anelu u ulozi medicinske sestre koja je bila uz fra Ivana u njegovim posljednjim trenucima života. U izjavi za naš radio kazala je kako nastavljaju s temama koje obrađuju povijesne događaje i likove iz Bosne i Hercegovine želeći na taj način ispričati što su sve pretrpjeli slavni junaci našega naroda za zemlju u kojoj živimo, a koju i danas mnogi napuštaju. Ona je, podsjećamo, i prošle godine gostovala u Posušju u sklopu Festivala s Franjevačkim bogoslovima u predstavi Kraljica Bosne. Priča govori o kraljici Katarini koja u izgnanstvu umire od tuge za svojom domovinom. Gledali smo u predstavi i našega fra Vinćenca Kajtazija koji se našao u ulozi židova. U stvarnom životu uskoro ćemo ga, ako Bog da, gledati i slušati kao svećenika i propovjednika. Meštar bogoslova fra Danijel Nikolić zahvalio je na lijepom prijamu i izuzetno dobrom odzivu posuške publike. Pohvalio je i same organizatore, župu Posušje, kazavši kako se malo župa može pohvalliti organizacijom festivala religiozne drame.

Pozdravljajući publiku na kraju predstave fra Mladen Vukšić, župnik župe Posušje, najavio je i pozvao na četvrtu po redu predstavu kojom će se i zatvoriti ovogodišnji Festival. Došlo je do izmjene u repertoaru. Umjesto najavljenog Dramskog studija Ilirik iz Splita XI. Festival religiozne drame zatvorit će Frama Široki Brijeg s predstavom „Zašto se djeca ne smiju“. Predstava obuhvaća mnoge sfere suvremenoga života, a većina radnje smještena je u sirotište.

radioposusje.ba