Radioposusje
- 20.05.2019.

U povodu 74. obljetnice Bleiburške tragedije u subotu je na Loibaškom polju pored Bleiburga u organizaciji Počasnog bleiburškog voda, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i supokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, održana komemoracija za sve žrtve bleiburške tragedije i Križnoga puta. Tijekom propovjedi ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina je kazao da nismo na Bleiburgu  jer nekog mrzimo već zbog onih koje volimo i za njih se molimo. Na 74. Obljetnici se okupilo oko 15 tisuća ljudi, a prema izvještajima nije zabilježen niti jedan incident.

Molitvom odrješenja na groblju Unterloibach koju je sa svećenicima, počasnim gostima i okupljenim hodočasnicima predvodio ravnatelj Hrvatske katoličke mreže i Hrvatskog Caritasa mons. Fabijan Svalina počelo je obilježavanje 74. obljetnice Bleiburške tragedije. Uslijedila je procesija s groblja prema oltarnom prostoru na Bleiburškom polju gdje je mons. Svalina služio svetu misu u koncelebraciji s 32 svećenika Krčke biskupije koji se nalaze na hodočašću te više svećenika iz BiH i hrvatskih katoličkih misija, prenosi Vecernji.ba.

Izaslanik predsjednika HNS-a dr. Dragana Čovića bio je Marijan Klaić, član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a u izaslanstvu HNS-a bili su i Mile Pušić, voditelj Odjela za II. Svjetski rat i poraće Glavnog vijeća HNS-a i Branko Bago, načelnik općine Posušje.

Spomenimo da su pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja općine Posušje također posjetili Bleiburg. Već nekoliko godina Ministarstvo branitelja ŽZH pripadnicima udruga i članovima njihovih obitelji organizira prijevoz na Bleiburg. Na ovaj način hrvatski branitelji ne daju oteti zaboravu one koji su prije njih htjeli Hrvatsku i koji su zbog toga na najokrutniji način pobijeni u jednom od najmasovnijih ubojstava na teritoriju Europe tijekom 20. stoljeća.

radioposusje.ba/vecernji.ba