Radioposusje
- 06.08.2018.

Festival klapske pisme ove je godine kroz tri dana donio čisto uživanje u klapskom pivanju. Nastupile su klape iz BiH, Hrvatske i Crne Gore. Vremenske prilike dopustile su da se sve tri večeri Festival održi na otvorenm, na Trgu hrvatskih branitelja ispred spomenika, koji uz pomoć majstora zvuka i rasvjete tvrtke PROSTAGE pruža doista jedinstvenu kulisu. Prve večeri u petak, 3. kolovoza nastupile su mješovite klape, druga večer, subota 4. kolovoza bila je rezervirana za muške klape, dok su završne treće večeri, u nedjelju 5. kolovoza nastupile ženske klape. Ove godine su voditeljku ulogu preuzeli Ornela Vištica i Joško Lokas. Festival je tijekom svih triju večeri bio izuzetno dobro posjećen od strane publike. Sama organizacija Festivala izuzetno je zahtjevna, a za nju se pobrinula Udruga festivala klapske pisme na čelu koje je načelnik Posušja Branko Bago uz brojne sponzore, donatore i volontere. Natjecateljski a cappella festivali poput ovoga posuškoga su rijetki, a i same klape priznaju da nemaju puno prigoda zapivati klapski bez glazbe ističući pri tom kako ovaj Festival treba podržati, upravo kako bi se očuvao taj izvorni glazbeni izričaj klapskog pivanja. Gostujuće klape to čine iz godine u godinu svojim dolaskom, a domaćin se potrudi uzvratiti im gostoprimstvom. Nakon završetka svake od tri festivalske večeri nastavi se zajedničko druženje uz domjenak na kojem se nađe svakojakog ića i pića te morskih delicije, ali i čobanca. Zasluge za organizaciju Festivala idu članovima klapa, njihovim obiteljima i prijateljima. Tijekom večeri moglo se nabaviti različite suvenire s logom klapa te uživati u karakterističnim hercegovačkim delicijama poput uštipaka i sira iz mišine i rakitskog pršuta.  Čast da budu hostese ovogodišnjeg Festivala dobile članice HKUD-a Vrisak iz Vira. Ranijih godina prigodu  za to su imali i članovi HKUD-a fra Petar Bakula i KŠD Rakitno, nastojeći tako povezati i našu izvornu baštinu uz ovaj Festival. Iako je klapsko pjevanje poniklo u Dalmaciji, Hercegovina s velikim brojem klapa dokazuje koliko cijeni, voli i zna zapivati klapski i a cappella, ali i uz glazbenu pratnju. Podsjetimo, u Posušju djeluju tri klape; muška i ženska klapa Zvizdan i klapa Grga.  

Dobitnici nagrada na Festivalu klapske pisme Posušje 2018.

Klapa Kampaneli pobjednici su prve, Vinčace druge i Teranke treće večeri V. Festivala klapske pisme Posušje 2018. Pobjednici Festivala prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda nagrađeni su Posuškim stećkom, dok glasovi publike pobjedniku donose Buru. Tako su uručena tri statue Stećka i tri Bure. Sastav stručnog ocjenjivačkog suda se mijenjao, a činili su ga Mojimir Čačija, Marko Rogošić, Joško Ćaleta, Tereza Kusanović i Ivica Kaleb.

V. Festival klapske pisme započeo je u petak uz nastup mješovitih klapa. Najbolja je, prema odluci stručnog žirija, bila klapa Kampaneli iz Donjih Kaštela koja je nagrađena statuom Posuškoga stećka, klapi Sveti Nikola iz Metkovića pripala je nagradu za drugo mjesto, koje su osvojili po četvrti put, dok je žiri na treće mjesto smjestio klapu Basca iz Baške Vode. Posuškoj publici najviše se svidjela klapa Pašareta iz Kučića te su tako kući ponijeli statuu Bure.

Druge večeri, u subotu 4. kolovoza, u konkurenciji muških klapa pobjeda je pripala klapi Vinčace iz Novog Vinodolskog. Drugo mjesto osvojila je klapa Porat s Korčule. Treća klapa po izboru žirija bila je klapa Rikordo iz Blata s otoka Korčule. Nagrada publike Bura otišla je u Omiš za klapu Žmul.

Završne treće večeri Festivala, u nedjelju 5. kolovoza u konkurenciji ženskih klapa prvu nagradu je osvojila klapa Teranke iz Pule. Ovo je Terankama druga nagrada na Festivalu u Posušju, budući da su prije dvije godine bile druge. Drugo mjesto je pripalo klapi Oršulice iz Vodica, koje su prvi put nastupile u Posušju. Stručni žiri domaćoj je klapi Zvizdan dodijelio treće mjesto.  Najbolja ženska klapa prema odluci publike bila je debitantska klapa na ovom festivalu, klapa Stentoria iz Daruvara sa samo četiri glasa više od ovogodišnjih laureata – Teranki.

Ovom večeri službeno je zatvoren ovogodišnji Festival koji je nadmašio sva očekivanja i po posjeti i po konkurenciji.

Klape se u sve tri kategorije natječu za prvu nagradu Posuški stećak, a uz ovo priznanje osigurana je i novčana nagrada od 1.500,00 KM. Drugo mjesto uz priznanje nagrađeno je s 1.000,00 KM, a treće s 500,00 KM.

U sklopu Festivala klapske pisme u Posušju u nedjelju je održano predstavljanje knjige Neretvansko pelješki memento autora Ivice Kaleba. O knjizi su govorili Joško Ćaleta, etnomuzikolog, jedan od vodećih stručnjaka za vokalnu glazbenu tradiciju i član žirija FKP-a, te prof. Tomislav Sušac, notograf, glazbenik i stručni suradnik na knjigama Ivice Kaleba. Sam autor Kaleb, bogatog je životopisa. Klapski je pjevač, zapisivač i obrađivač napjeva, klapski voditelj, autor novih skladbi i vrhunski poznavatelj klapske tradicije.