Radioposusje
- 14.02.2019.

S ciljem olakšavanja izdavanja dokumenata koji su u nadležnosti matičnog ureda, Općina Posušje je predstavila mogućnost elektronskog podnošenja zahtjeva i izdavanja uvjerenja i izvoda iz matičnih knjiga na kućnu adresu.

„Prateći moderne tehnološke trendove, ali i slijedeći BFC politiku pristupačnosti, Općina Posušje odlučila se na ovaj korak kako bi olakšala postupak izdavanja dokumenata osobama koje su rođene u Posušju, a koji se trenutno nalaze izvan naše općine, ali i ostalim korisnicima usluga“, priopćeno je iz općine Posušje.

Troškove poštarine i upravne pristojbe plaćate unaprijed prilikom narudžbe izvoda. Cijena poštarine je 5,00 eura bez obzira u koju zemlju se šalje izvadak i/ili uvjerenje. Na cijenu poštarine treba dodati i taksu za dokument koji želite. Takse za dokumente koje možete zatražiti ovim putem su iste kao i kada dokument tražite osobno u matičnom uredu. Tako ćete za izvadak iz matične knjige rođenih platiti 5 KM, izvadak iz matične knjige rođenih – međunarodni 10 KM, izvadak iz matične knjige vjenčanih je  5 KM, izvadak iz matične knjige vjenčanih – međunarodni 10 KM,  izvadak iz matične knjige umrlih 5 KM, izvadak iz matične knjige umrlih – međunarodni 10 km,  uvjerenje o državljanstvu 5 KM, uvjerenje o slobodnom bračnom stanju 5 KM. Ova usluga će zasigurno dobro doći Posušanima koji žive u inozemstvu, jer više  ne moraju obavezati nekoga od rodbine da prolazi proceduru na šalteru općine, a onda autobusom šalje dokument kako se to najčešće radi.

Kako zatražiti dokument putem e-matičara?

Svima koji planiraju na ovaj način zatražiti dokument iz matičnog ureda općine Posušje prije svega se preporučuje da provjerite nalaze li se vaši podaci u ovom matičnom uredu. To možete učiniti slanjem upita s osnovnim podacima na e –mail adresu ematicar@opcina-posusje.ba. Uz zahtjev za izdavanje dokumenta potrebno je priložiti dokaz o identitetu ili srodstvu s osobom za koju tražite izvadak i/ili uvjerenje (kopija osobnog dokumenta), te dokaz o uplati. Traženi dokument će biti poslan preporučenom poštom sljedećeg radnog dana, nakon što potvrdni e-mail o narudžbi/uplati stigne na e-mail adresu matičnog ureda, priopćeno je iz općine Posušje. (zp)

radioposusje.ba