Radioposusje
- 07.04.2021.

Već neko vrijeme u Federaciji, pa i u našoj županiji traje cijepljenje protiv COVID-19. Prema riječima ravnateljice Zavoda za javno zdravstvo epidemiologinje dr. Andree Jurić jutros u našem programu, u našoj županije cijepljenje se provodi cijepivima Astra Zeneca i Pfizer. „Mi smo cijepili nešto više od 700 osoba u našoj županiji. To se mahom odnosi na cjepiva Astra Zeneca i Pfizer, te na ugrožene skupine; zdravstveni radnici, zdravstveni suradnici, djelatnici staračkih domova, te štićenici u staračkim domovima. Jučer smo dobili novu isporuku od nešto malo manje od 700 doza cijepiva i krećemo s cijepljenjem ostalih ugorženih skupina, a to je populacija od 65 godina i starije s komorbiditetima u našoj županiji“,  kazala je dr. Jurić za naš radio.

Naglasila je da je najavljeno da će u našu županiju za dva do tri tjedna doći još cijepiva Pfizer cijepiva iz COVAX mehanizma, ali i kineskog cijepiva. „Isto tako stiglo je i nešto kineskog cijepiva Sinovac koje je izvrsno cijepivo. Riječ je o tzv. mrtvom cijepivu, cijepivu koje ima najmanje neželjenih nuspojava. Riječ je o donaciji turske vlade, tako da ćemo uskoro početi primjenjivati i to cijepivo“, kazala je dr. Jurić.

Govoreći o kvaliteti cijepiva, dr. Jurić je kazala da sva cijepiva prođu rigorozne kontrole i da je to neminovno. „Ova cijepiva su tek nastala. Za bilo koju medicinsku supstancu treba dosta vremena i ispitanika da se ispitaju sve neželjene reakcije. Različita cijepiva imaju i različite nuspojave, to je sve do sada neminovno. Međutim, ako biramo između respiratora i cijepiva – izbor je jasan. Ništa na ovom svijetu nije sto posto sigurno, pa tako ni cijepivo. No, stav cijele znanstvene zajednice da je korist od cijepiva korone mnogo veća, nego nuspojave od cijepiva koje su zasada rijetka pojava“, zaključila je dr. Jurić. Dodala je da od preko 700 cijepljenih u našoj županiji nije bilo ozbiljnijih nuspojava nakon cijepljenja. „Do sada nismo imali prijavljenih nuspojava. No, mi smo realno do sada jako malo cijepili. Sve reakcije na cijepivo se moraju u roku od 24 sata prijaviti našem Zavodu, tako da hvala Bogu dosada ništa nije ozbiljno prijavljeno“, kazala je dr. Jurić.

Govoreći o epidemiološkoj situaciji u našoj županiji, dr. Jurić je kazala da je dosta teška situacija u cijeloj Federaciji. „No, sreća u nesreći je da mi već lagano bilježimo stagnaciju porasta. Dakle, iako još uvijek korona raste, ona usporava rast. Bilježimo vrhunac, i ovo je situacija koja može potrajati neko vrijeme i poslije nje bi trebao uslijediti pad“, kazala je dr. Jurić.

U domovima zdravlja se još uvijek može prijaviti za cijepljenje, a govoreći o zainteresiranosti ljudi za cijepljenje, dr. Jurić je kazala da se interes povećava kako se povećava i broj zaraženih.

Radioposusje.ba