Radioposusje
- 22.03.2019.

Dan narcisa je obilježen danas i u Posušju. Okupljanjem na Trgu hrvatskih branitelja, dijeljem narcisa, druženjem i predavanjem u našim srednjim školama, Udruga „Narcis“ iz Širokog Brijega je još jednom iskoristila priliku kako bi podigla svijest o važnosti preventivnih pregleda dojke. „Rano otkriven rak je izlječiv i zato stalno i svake godine održavamo ovu svoju već tradicionalnu akciju. Rak dok postane opasan treba mu deset godina i u toliko on vremena može narasti do jednog centimetra. Jednom u deset godina obavljen mamograf nakon četrdesete godine znači spašavanje života“, kazala nam je Radica Lasić, predsjednica Udruge „Narcis“. Dodala je da više nema dobne granice za ovu bolest stoga ženama do četrdesete godine se preporučuju redoviti ultrazvučni pregledi, te redoviti samopregledi.

Početak proljeća u cijeloj Zapadnohercegovačkoj županiji označava i aktivnost udruge žena oboljelih ili liječenih od raka dojke u ZHŽ “Narcis”. Dan narcisa, dan kada je potrebno iskazati i  dati podršku i osmijeh onima koji to trebaju. „Svi narcisi koji se ovih dana dijele širom svijeta, u stvari su znak dolaska proljeća, novog rađanja i zato su za nas žene oboljele od karcinoma dojke, narcisi simbol novog početka, simbol novog života, života koji slijedi iza dana teške borbe sa opakom bolesti“, kazala je Radica Lasić

Dodala je da s ponosom može reći da je Udruga „Narcis“ zadnjih 14 godina puno napravila na podizanju svijesti o važnosti redovitih pregleda i „Progovorili smo o ovoj bolesti. Svijest se diže, ljudi jednostavno znaju da ta bolest postoji i da se može dogoditi bilo kome. Udruga je puno napravila da se o tome govori“, kazala je Radica Lasić.

Doktorica Katarina Hrkać već dugo vremena surađuje s Udrugom „Narcis“, pa je i ove godine držala predavanja našim srednjoškolcima. Kako prepoznati rak, kako ga liječiti i kako načinom života mogu smanjiti šanse da se rak uopće pojavi je samo dio predavanja koja su održana u našim srednjim školama.

Akciju su podržale i učenice naših srednjih škola koje su dijelile narcise po ulicama Posušja. Dijelile su i letke kojima pozivaju žene da obrate pozornost na svoje tijelo, pogotovo preventivne preglede , jer samo rano otkriće raka dojke može završiti dobro i izliječenjem. (zp)

radioposusje.ba