Radioposusje
- 29.06.2019.

Županijski sastanak u okviru Koalicije za bolju zaštitu radničkih prava na temu: “Socijalni dijalog i odnos prema radu i radniku“ održan je protekloga četvrtka u Posušju. Sastancima u organizaciji Centra za građansku suradnju iz Livna su prisustvovali sindikati i nadležne institucije, priopćeno je iz Centra za građansku suradnju Livno.

Uvodničar na sastanku bio je Vjekoslav Markota iz Sindikata djelatnika MUP-a ŽZH koji je podijelio svoja iskustva o suradnji sindikata sa institucijama i poslodavcima, postignućima sindikata, ali i problematici s kojom se susreću.

Tijekom izlaganja Vjekoslav Markota dotaknuo se problematike nepostojanja Ekonomsko/gospodarskog socijalnog vijeća na području ŽZH, Mirovnih vijeća kao i udruženja gospodarstvenika na županijskoj razini. Kako je istaknuo, formiranje ESV omogućio bi socijalnim partnerima otvoreni razgovor o problematici sa kojom se susreću, ali i sudjelovanje u većem opsegu u kreiranju mogućih rješenja i preporuka. S obzirom da su radnici zapostavljeni, posebno u privatnom sektoru, a da je sve više prisutan trend odlaska ljudi, na radnike treba gledati kao na kapital i tako se prema njima i odnositi, priopćeno je.

Nažalost, sve više radnika se odlučuje potraživati svoja prava sudskim putem, a kao otežavajuća okolnost tome pridonosi i nepostojanje sindikata u privatnom sektoru koji bi zastupali interese radnika.  Iako poslodavci u privatnom sektoru deklarativno nemaju ništa protiv osnivanje sindikata, nad radnicima su ipak pritisci i zastrašivanja. Međutim, poslodavci bi morali shvatiti da postojanje sindikata u privatnom sektoru pogoduje i njima, te bi im manje odlazila radna snaga kada bi omogućili sindikalno organiziranje, kako je navela Vesna Ćorluka ispred Neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ŽZH.

Također, tijekom rasprave sudionici su se dotaknuli  teme važnosti  sudjelovanja sindikata u upravnim vijećima, što se u kasnijem razgovoru pokazalo kao jedan od ključnih problema, s obzirom da se sindikati isključuju i na  taj način radnicima i sindikatima onemogućuje  sudjelovanje u većem opsegu u kreiranju  prioriteta u ostvarivanju radničkih prava i donošenju odluka.

Sudionici ispred resornih institucija istaknuli su problematiku nepovezanosti službi i institucija, odnosno poteškoće u komunikaciji i razmjeni  informacija, što često za rezultat ima nepravovremenu reakciju, posebno u slučajevima rada na crno. Predstavnica Inspektorata rada istaknula je važnost potpisivanja ugovora o radu sa svim potrebnim elementima, ali i uručivanje platne liste radniku od strane poslodavca. Kako je navela, platna lista je izvršna isprava u kojoj su naznačeni radnih sati, prekovremeni sati, ali i iznos plaće, te kao takva u slučaju kršenja prava kao npr.  neisplaćivanje prekovremenog rada, može dokazati dug poslodavca prema radniku i uz pomoću iste dug može biti naplaćen. Također, osvrnula se i na problematiku blagih kazni, ali i na olakšavajuće okolnosti  prekršajnih naloga. Naime, često se izriču uvjetne kazne ili se prekršiteljima ostavlja mogućnost plaćanja pola iznosa u roku od 8 dana, što stavlja oštećene radnike u nepovoljnijom položaju.

 Međutim, ono što je važno naglasiti jeste da su institucije i sindikati identificirali probleme, ali i ponudili zajedničke preporuke za poboljšanje daljnjeg rada. Kao ključne komponente naveli su:

 - potrebu za uspostavljanjem Ekonomsko/gospodarsko socijalnih vijeća, Mirovnih vijeća  kao i formiranje ili udruživanje općinskih poslodavaca na županijskoj razini,

- formiranje saveza sindikata na području ŽZH,

- osnivanje sindikata u privatnom sektoru,

 - inzistiranje na provođenju zakona, ali i pokretanju inicijativa za  izmjene i dopune zakona koji su se u praksi  pokazali nefunkcionalnima,

- uspostavljanje bolje suradnje sindikata i institucija, ali i poboljšanje suradnje između sindikata, te uspostavljanje sustava bolje razmjene informacija i  koordinacije aktivnosti.

- edukacija sindikalnih povjerenika i radnika o njihovim pravima i obavezama.

Sastanak je održan u sklopu projekta “Zajedno za radnička prava“ koji podržava Međunarodni  Olof Palme Centra, priopćeno je iz Centra za građansku suradnju Livno.

radioposusje.ba