Radioposusje
- 14.02.2020.

Na danas održanoj sjednici Skupštine ŽZH po hitnom je postupku uz dva glasa protiv usvojen Prijedlog zakona o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji. Dok je trajala sjednica Skupštine ŽZH ispred zgrade Vlade i Skupštine ŽZH u Širokom Brijegu održano je mirno okupljanje članova Udruge razvojačenih branitelja ŽZH i Udruge Zaboravljeni branitelji ŽZH.

Sudionici prosvjeda tvrde kako je Nacrt zakona čista preslika “protuustavnog, diskriminirajućeg i nakaradnog zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji u FBiH“.

Drago Grbavac iz Udruge Zaboravljeni branitelji kazao je kako ta populacija ne može dobiti egzistencijalnu naknadu nego isključivo braniteljski dodatak.

„Ne da smo imali primjedbe, ovo za nas nije zakon, ovo je nametnuto od Salke Bukvarevića, mi to ne priznajemo. Mi tražimo braniteljski dodatak, a ne uredbu koja se može ukinuti. Mi tražimo pročišćeni registar… Mi sve imamo, koliko je ranjenih, koliko je poginulih, kad se to pročisti, novca će bit i viška“, kazao je Grbavac postavivši retoričko pitanje pred okupljenim novinarima:„Je li vama normalno da dva branitelja koji su bili zajedno u bunkeru, jedan ima, jedan nema, je li normalno da netko tko je cijeli rat proveo na terenu ima nekakvih 170 maraka primanja?“ prenosi Jabuka.tv.

Vlado Marušić iz Udruge Razvojačenih branitelja ŽZH-a tvrdi kako su zahtjevi branitelja odavno poznati.  

„Ovaj zakon naše županije je samo loša preslika federalnog zakona, on sam po sebi nije loš, predviđa 16 prava, međutim, on tretira takozvanu egzistencijalnu novčanu naknadu. Kad je riječ o egzistencijalnoj naknadi, mi smo protiv, imamo zahtjeve koncipirane u Rezoluciji branitelja koje je potpisalo 70 udruga… Tamo stoji da se izradi registar, smanji broj udruga i tomu slično, naša županija je prihvatila federalni zakon, mi se ne slažemo s tim jer se diskriminira ogroman broj razvojačenih branitelja“, kaže Marušić i obrazlaže prijedlog koji daju:“ Mi  smo smislili prijedlog – za sve branitelje koji su bili dio borbenog sektora, a to je šest maraka po mjesecu sudjelovanja u Domovinskom ratu. Također ne slažemo se s prijedlogom zakona, o vremenu provedenom u ratu, da prava imaju oni koji su sudjelovali od 18. rujna 1991. do 23. prosinca 1996. Koje ’96 kad je Dayton potpisan 1995.“, kazao je Marušić.

Zakon o dopunskim pravima branitelja i članova njihovih obitelji dobio je sva potrebna mišljenja, od županijskog Ministarstva financija, Ministarstva pravosuđa i uprave i  od ureda za zakonodavstvo.

Uoči početka sjednice Skupštine ŽZH medijima su se obratili i ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH Mladen Begić te predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić. Branitelji traže braniteljski dodatak,  no ministar Begić kaže kako naša županija ima ograničena financijska sredstva i nema kapaciteta da bi isplaćivala braniteljski dodatak.

„U ŽZH 24.500 ljudi ima status branitelja po vojnim evidencijama, međutim predstavnici ovih braniteljskih udruga kažu da bi se to moglo riješiti kad bi se dodatak dao samo borbenom sektoru. Mi bi onda zakon doveli u neprovodivost, jer sektor za vojne evidencije, odnosno Federalno ministarstvo branitelja ne vodi evidenciju o borbenom i neborbenom sektoru. A druga stvar, na 24.500 branitelja to bi u financijskom smislu bilo neizdrživo za našu županiju, ali i bilo koju drugu“, kazao je ministar Begić dodajući kako je u FBiH s područja ove županije je 337 branitelja starijih od 57 godina ostvarilo egzistencijalnu naknadu.

„Ove odrede u Zakonu o dopunskim pravima branitelja, ja ih zovem testnima. Mi ćemo vidjeti kako će se razvijati situacija, svaki mjesec je nekome rođendan i svaki mjesec će branitelji ostvarivati prava, pa ćemo vidjeti u 9. mjesecu da proširimo na neke naraštaje sukladno financijskim mogućnostima ŽZH“, dodaje ministar Begić kazavši kako je 9 udruga s područja naše županije podržalo ovaj zakon.

Udruga Razvojačeni branitelji ŽZH tvrdi kako je preko ovlaštenih predlagača osporavanja pojedinih odredbi tog zakona pokrenula postupak njegovog osporavanja na Ustavnom sudu FBiH gdje očekuju uskoro pozitivne rezultate.

Predsjednik Skupštine ŽZH Ivan Jelčić je rekao kako je što se tiče odnosa prema braniteljskim udrugama i dotoka prema zastupnicima urađen maksimum.Ako se usvoji braniteljska apelacija Ustavnom sudu FBiH mi ćemo se prilagoditi tome i radit ćemo onako kako kažu propisi, mi ćemo danas raspravljati i glasovati o Zakonu, idemo korak po korak“, kazao je Jelčić uoči početka sjednice.

URB HVO-a ŽZH i UZB/Borci BiH se nisu mogli složiti s takvim nacrtom zakona. Navode  kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja ŽZH dobnu granicu onih koji mogu tražiti “egzistencijalnu novčanu naknadu” s 57 godina spustilo na 55 godina života, te vrijeme provedeno na Zavodu za zapošljavanje s jedne godine spustilo na šest mjeseci, dok je sve drugo ostalo isto.

Na sastancima braniteljskih udruga u sjedištu ministarstva hrvatskih Branitelja ŽZH u Grudama rekli su kako je pravo na tzv “egzistencijalnu novčanu naknadu” ostvarilo tek 2 do 3 člana URB HVO-a ŽZH od njih preko 220, dok mnogi ratni dezerteri i ratni profiteri, koji nemaju ništa s ratom i ratnim strahotama već primaju tu tzv.  “egzistencijalnu novčanu naknadu, ističu organizatori prosvjeda.

(radioposusje.ba)