Radioposusje
- 31.05.2020.

Biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski msgr. Ratko Perić predvodio je koncelebrirano misno slavlje u Zagorju ove nedjelje 31.svibnja, na svetkovinu Duhova, tijekom kojega je blagoslovljen novi Gospin kip Bezgrješnog Začeća, preuređena kapelica s kipom Gospe Lurdske i kameni oltar. Tijekom svete mise pjevala je klapa Zvizdan. Na početku misnog slavlja župnik don Joko Blažević je, pozdravivši prisutne, kazao: „Puče Božji, sabran ovdje ispod ove stijene koju danas na poseban način blagoslivljamo zajedno s kipom i likom naše Blažene Gospe, dajemo je na štovanje vama; hodočasnicima, putnicima, prolaznicima, napose našim Zagoranima koje će ova draga Gospa i dočikati kao željna majka i ispraćati kao brižna pratilja.“

Biskup Perić uvodno je napomenuo kako je upravo Gospa najbliža Duhu Svetom, a u   svojoj propovijedi govorio o tome kako je Duh Sveti na izvanredan i izvanjski način bio nazočan u tri zgode, što je i opisano u Svetom Pismu. „Prva je s Blaženom Djevicom Marijom, druga je s apostolima i treća je, najveća i najopširnija evo ova današnja svetkovina silaska Duha Svetoga na Jeruzalemce i sve one koji su bili na trgu u Jeruzalemu. Mi svi znamo da dolazimo na ovaj svijet sudjelovanjem oca našega i majke naše. Ali ni otac, ni majka ne mogu dati ono što može dati Duh Sveti. Ako nema Duha da ulije dušu nema djeteta. Duša je s tijelom povezana kroz čitav naš život, do smrti. Presuđuje joj se kud će od ona tri mjesta, odnosno stanja; ili u pakao, ili u čistilište, da bi mogla izići i u raj. Prigodom začeća Sina Božjega kad je Bog Otac odlučio da njegov Jedinorođeni Sin bude začet u Djevici Mariji, nije bilo udjela oca, bila je samo majka i Duh Sveti koji je imao svoju ulogu“, istaknuo je biskup Perić. „Nikad se ni kod koje osobe Presveto Trojstvo nije tako zauzelo, tako angažiralo kao kod Blažene Djevice Marije. Radosni smo i zahvalni na tome“, kazao je biskup Perić. „Druga zgoda zbila se prilikom susreta apostola s Uskrslim Kristom kazavši im: Mir Vama. Primite Duha Svetoga. Iz svoje duše daje Duha Božjega. Kome oprostite grijehe bit će im oprošteni, kome ih zadržite bit će im zadržani.  Zamislite te ovlasti?“, istaknuo je biskup. Treća zgoda zbila se upravo na svetkovinu Duhova, kada je Duh Sveti sišao nad Gospu i apostole i kada se Duh Sveti razlio po svima njima sa svojim darovima osobito s darom jezika. Biskup je podsjetio zašto je bitno da se molimo Duhu Svetom. „Udarit protiv njega, nema ti oproštenja. Ako želite vi roditelji svojoj djeci dobro, preporučite ih Duhu Svetom. Nek ti Duh Sveti prosvijetli pamet. Nek ti Duh Sveti očisti srce. Nek ti Duh Sveti posveti i dušu i tijelo“, naglašava biskup napominjući kako je ova svetkovina Duha Svetoga ravna Božiću, Uskrsu, Presvetom Trojstvu koje slavimo iduće nedjelje.

Don Joko je zahvalio ocu biskupu  i svima koji su sudjelovali u misnom slavlju te svima koji su se uključili u radove ne žaleći truda ni vremena. Govoreći o svemu što je prethodilo današnjem svečanom blagoslovu, don Joko je kazao kako je sve krenulo pomalo čudno te kako je imao viziju kipa na ovoj stijeni upravo na Bezgrješno Začeće. Govoreći o kapelici podsjetio je kako je nekoć bila stara kapelica oko 150 metara dalje uz Žukovicu od današnje. Godine 1952. nabujala ju je Žukovica odnijela. Od kapelice nije ostao ni kamen na kamenu, a voda je donijela neoštećen porculanski kip sve do Ričica. „Jedan Lažeta ga izvadi iz vode, a pokojni Pere Petričušić odavde ode i vrati ga tamo odakle je krenuo“, priča don Joko. Potom je na istom mjestu sagrađena nova kapelica. „Svijet je dolazio, hrlio, ona je bila obnovljena. 1982. godine određeno je da se cesta gore širi, pa je kapelica ovdje sagrađena, kip prenešen, a ona gore zaravnana“, nastavlja don Joko. Raspitivao se tko je gradio kapelicu, no doznaje da to nije učinio nitko od seljana. Dolazi do zaključka da je to učinila učiteljica Henrieta Benaček, koja je vodila i brigu o kapelici koliko je mogla i koliko je smjela u ono vrijeme, a vjerojatno je dala napraviti i prvu te donijela Gospin kip kao spomen na svoju pokojnu kći Mariju. Osim prosvjetnim, bavila se  i prosvjetiteljskim radom. Spomen na nju Zagorani dobro čuvaju. Rođena je u Innsbrucku u Austriji, a umrla u Zagorju i pokopana na groblju Jabuke.   

Umirovljenjem dosadašnjeg zagorskog župnika don Ante Ivančića, od studenog 2019. don Joko je uz župu Vinjani  prihvatio službu i u župi Zagorje, te se predao svom snagom radu u župi. Župljani su se zdušno prihvatili posla, što su pokazali kroz sve ovo vrijeme. Don Joko je zahvalio svojim župljanima, svima koji su se odazvali pozivu, pojedincima i posuškim poduzećima i ustanovama. Radovi oko kapelice traju već tri mjeseca, a nastavit će se i dalje.

radioposusje.ba