Radioposusje
- pon 10, 2017

Najpovoljniju ponudu za gradnju dao je konzorcij koji čine “Azvirt Limited Liability Company” iz Azerbejdžana te kineska firma “Power Construction Corporation of China Ltd”, a u ovom konzorciju se nalazi i Hering iz Širokog Brijega, vodeća građevinska kompanija u Hercegovini. Njihova ponuda iznosi 96.957.557,32 €

No, umjesto ovog konzorcija, iz uprave Autocesta FBiH Europskoj investicijskoj banci za izvođača radova sugeriraju drugoplasirani konzorcij Strabag-Euroasfalt čija ponuda iznosi 103.492.985,80 €.

Opet mediji krivi

“Buraz, ne mogu ti sada ništa reći, da opet nešto ne pokvarimo,” odgovor je putem telefonskog razgovora za Žurnal direktora Autocesta FBiH Adnana Terzića.

U aktualnoj je upravi inače prisutno mišljenje da je i posljednje poništenje tendera uzrokovano samo zbog medijskog praćenja izbora najpovoljnijeg ponuđača i objavom informacija, što Europska investicijska banka navodno ne tolerira.

Pitanje je da li se može više nešto “pokvariti” u ovoj sada već višegodišnjoj trakavici oko izgradnje ove poddionice. Terzić tvrdi da je sve prepušteno tenderskom povjerenstvu i njegovu stavu nakon evaluacije projekta. Upitna je pak stručnost povjerenstva za procjenu sposobnosti (boniteta) ovih velikih međunarodnih kompanija, čiji se promet mjeri u milijardama.

Za upravu je Nadzorni odbor nevažan

Izvori Žurnala tvrde da Europska investicijska banka koja kreditno financira projekta sa 100 milijuna eura, neće prihvatiti skuplju ponudu, što će značiti novo odugovlačenje početka gradnje.

“Nas uprava ni o čemu ne obavještava,” tvrdi Dobroslav Galić, predsjednik NO Autocesta na pitanje da li je upoznat sa preferiranjem drugoplasiranog ponuđača.

Uprava ne samo da ne obavještava Nadzorni odbor nego i ne provodi njegova upustva. Tako su samoinicijativno spojili dva tendera, za izgradnju LOT-a 1 i LOT-a 2 u jedan, unatoč nalogu Nadzornog odbora da zbog rentabilnosti tender bude razdvojen na dva dijela, o čemu je Žurnal pisao.

“Uprava upravlja i organizira posao, nadzorni odbor samo nadzire. Ni u jednom zakonu, statutu, nigdje to nisu ingerencije nadzornog odbora, izjavio je tada za Žurnal Adnan Terzić.