Radioposusje
- pet 08, 2017

Novinarka Radio Posušja Marija Budimir danas je posjetila likovne kolonije koje se održavaju u sklopu 6. Posuških kamendana na Trgu hrvatskih branitelja i stadionu Mokri dolac.

Razgovarala je s učenicama polaznicama srednje strukovne škole i gimnazije koje su jučer i danas te će sutra raditi na oslikavanju motiva Posušja na zidu istočne strane posuškog zelenog dragulja.

-Općina Posušje je dala ideju da radimo motive starih kamenih crkava. Konkretno radila sam stećke i novu crkvu. Jako nam je vruće ali s vremenom radimo pauze do navečer tako da nam to ne predstavlja veliki problem, kazala je Matea Malenica.

Što se tiče tehnike siva je podloga i crtaju s crnim betonskim bojama,  a slike će biti prožete trobojnicom.

-U Posušje sam se s obitelji doselila iz Kraljeve Sutjeske. Motivi koje crtam su crkva na Blidinju i most.  Usprkos vrućini uspjeli smo sinoć završiti dosta toga, rekla je za Radio Posušje Katarina Grmača.

Dijana Bošnjak je tek završila prvi razred a bojanjem se bavi već nekoliko godina.

-Pohađala sam likovnu radionicu Srećka Sliškovića tako da mi ovo nije strano, a trenutno crtam motiv mosta na Ričini.

Mateja Kapular se koloniji pridružila jutros a zaslužna je za motiv stare posuške crkve.

U posjet koloniji bili su načelnik općine Posušje Branko Bago i predsjednik OV-a Ivan Lončar.

 

-          Drago mi je da smo ove godine ponovno pokrenuli kamendane, možda u malo neobičnom obliku jer se rade crteži, ali crteži koji asociraju na naše kamene građevine koji ih u Posušju dosta imamo. Drago nam je da smo u suradnji s akademskim slikaricama Martinom Tomić i Anitom Marić Bilić, te slikarom i kiparom Srećkom Sliškovićem pokrenuli ovaj projekt  te u njega uključili naše srednjoškolce. Ovo što su zasada napravili je uistinu fantastično što može potvrditi svatko tko prođe pored stadiona.

Likovna kolonija se održava i na Trgu hrvatskih branitelja na kojoj sudjeluje nekoliko slikara, a jedan od njih je i Branko Širić koji je rekao kako je šteta što se nije odazvalo više domaćih autora, a njegov motiv za ovu koloniju bit će stara osnovna škola.

Naša preporuka je svakako da u večernjim satima danas, te sutra u jutarnjim i poslijepodnevnim svakako obiđite ove dvije kolonije i uvjerite se iz prve ruke kako nastaju predivna umjetnička djela.