Radioposusje
- 01.12.2020.

Od srijede, 2. prosinca u ŽZH na snagu stupa zapovijed o ograničenom kretanju od 23 do 5 sati, rečeno e danas na konferenciji za tisak Stožera civilne zaštite ŽZH. „Razlozi za ovu mjeru sažeti su epidemiološkoj slici u našoj županiji“, kazao je zapovjednik Stožera civilne zaštite ŽZH Zdenko Ćosić.

Govoreći o epidemiološkoj slici, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH dr. Tomislav Pejić je kazao da je ona sažeta u 87 novozaraženih u posljednja 24 sata. „Trenutno imamo 622 osobe koje su zaražene, jedan smrtni slučaj u zadnja 24 sata, u SKB Mostar imamo 99 osoba na covid odjelu bolnice, 4 osobe na invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a 4 na neinvzivnoj. 27 osoba je iz naše županije na covid odjelu u mostarskoj bolnici. Mi smo sazvali stožer civilne zaštite jer su naši zdravstveni radnici i pomoćno osoblje u našim domovima zdravlja napregnuti maksimalno. Nadolaze nam i teži dani zato što je tu blizu sezona gripe“, kazao je ministar Pejić i dodao da je počelo cijepljenje protiv sezonske gripe u domovima zdravlja. Istaknuo je da nam slijedi još teža situacija ako se ne budemo ponašali odgovorno. Također je kazao da je do sada u našoj županije od korone preminulo 62 ljudi.

V.d. ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ŽZH dr. Andrea Jurić je kazala da je situacija ozbiljna što pokazuje i dokazuje broj umrlih. „Ako samo usporedimo broj umrlih u zadnja dva mjeseca, vidimo da je situacija ozbiljna. Tako u desetom mjesecu imamo 12 umrlih, a u jedanaestom mjesecu imamo 27 umrlih,“, kazala je dr. Jurić. I ona se osvrnula na zdravstveni sustav za koji je kazala da je u fazi pucanja. „Situacija je takva da ljudi ne mogu doći na redovne konzilijarne preglede, ne mogu doći u dom zdravlja kada imaju povišenu temperaturu kada im odgovara i kako im odgovara“, kazala je dr. Jurić i još jednom pozvala na odgovornost.

Radioposusje.ba (foto: jabuka.tv)