Radioposusje
- 05.12.2019.

Prigodnim programom jučer je u Širokome Brijegu obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom u Županiji Zapadnohercegovačkoj u organizaciji Udruge osoba s invaliditeteom ŽZH, na kojem su se okupili članovi udruge, njihove obitelji i prijatelji. Program je započeo svetom misom u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Širokom Brijegu koju je predslavio fra Zvonimir Pavičić. Nastavljen je u svadbenom salonu La Viva prigodnim druženjem članova udruge kojima su ovom prigodom podijeljeni i prigodni paketići u povodu blagdana Sv. Nikole, prenosi Jabuka.tv.

Programu obilježavanja nazočio je i Tomislav Pejić, ministar rada i socijalne skrbi ŽZH koji je pohvalio nastojanja Udruge osoba s invaliditetom ŽZH za ostvarivanjem što boljeg položaja osoba s invaliditetom u društvu. „Svi skupa ne moramo samo danas razmišljati o problemima osoba s invaliditetom. Izuzetno mi je drago što cijela Vlada ima suradnju s Udrugom osoba s invaliditetom. Ovo je prilika da vidimo što u idućem razdoblju možemo uraditi po ovom pitanju“, kazao je ministar Pejić.

Zora Mikulić, predsjednica Udruge osoba s invaliditetom istaknula je kako je poboljšan položaj osoba s invaliditetom. „2012. profunkcionirao je Fond za zapošljavanje osoba s invaliditetom, ne onako kako je u drugim državama. Moglo bi biti i bolje, ali je dobro da se osobe s invaliditetom mogu ojačati u ekonomskom smislu“, dodala je Mikulić podsjećajući kako je 2017. pokrenuto pravo na vježbu kroz športsko-rekreativnu sekciju.

Iako Fond za profesionalnu rehabilitaciju dva puta godišnje raspisuje natječaj za raspodjelu sredstava za njihovo zapošljavanje, osobe s invaliditetom teško pronalaze zaposlenje. „Poslodavci nisu susretljivi. Radija plaćaju naknadu, nego da zaposle osobu s invaliditetom. Jedan broj osoba ide na posao i prima plaću, drugi ne idu na posao, prima neki minimalac, a ostatak poslodavac utroši na prilagođavanje prostora“, naglasila je Mikulić.

Ujedinjeni narodi su 3. prosinca proglasili Međunarodnim danom osoba s invaliditetom, a Komisija za ljudska prava je, u rezoluciji od 5. ožujka 1993. godine, pozvala je zemlje članice da ističu obilježavanje tog datuma kako bi se postigla jednakost u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

(radioposusje.ba)