Radioposusje
- 08.07.2019.

Darko Ćurdo jedan je od najistaknutih Posušana. Rođen je 12.studenog 1944. u Posušju, a preminuo je prije šesnaest godina 8.7.2003. poznati je hrvatski glumac zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta i grafičar koji je postavljao zapažene izložbe. Jedan je od utemeljitelja glumačke družine Histrioni.

Darko Ćurdo rođen je 12. studenoga 1944. u Gorici, a umro je 8. srpnja 2003. u Zagrebu. 1971. je diplomirao glumu na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu.  Od 1986. bio je stalni član dramskoga postava Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu. Bio je član dramskog postava Kazališta Marina Držića u Dubrovniku, član HNK u Varaždinu i Splitu .Glumio je u svim zagrebačkim kazalištima i slobodnim, alternativnim grupama. Pokretao je i one man theatre družine, od kojih je najvažnija bila Podrumska scena. Bio je jedan od osnivača i idejnih začetnika Kulturne udruge “Festival glumca u Zagvozdu”, i dugogodišnji član Histriona. Dobitnik je dviju nagrada Goranova proljeća. 1996. godine odlikovan je Redom Danice Hrvatske s likom Marka Marka Marulića. Igrao je manje, srednje i glavne uloge u domaćim i svjetskim dramama, neke od njih su: Brut, Macbeth, Kamilo, Vladimir, Artaud, Hektor, Mefisto………

Više od trideset godina izvodio je lirsku monodramu “Nespravan za problem” načinjenu na temelju izbora iz djela Tina Ujevića 1998. godine, povodom stogodišnjice rođenja A. B. Šimića, režirao je lirsku dramu Preobraženja na temelju poezije A.B. Šimića. Filmska ekranizacija lirske drame u Vukovaru koju je na filmsko platno prenio Eduard Galić, zasigurno je do danas najljepši hommage patnjama Vukovaru u Domovinskom ratu.

Iste godine, na 5. festivalu glumca (1998. godine), za ulogu u Gogoljevim “Luđakovim zapisima” dobio je nagradu Festivala glumca u Vinkovcima.

Posljednja uloga koju je igrao jest uloga Bruscona u “Theatermacheru – stvaratelju kazališta” Thomasa Berndharda u režiji Laszla Bogosssija jr, priređenu u Hrvatskom kazalištu u Pečuhu.

Posuski.info